Vóórdat ik aan dit stukje begon, moest ik me eerst even oppeppen met twee bakken sterke koffie. Eigenlijk moet ik me altijd even op enigerlei wijze oppeppen voordat ik waar dan ook aan begin. Anders komt er niets uit mijn handen.

Vanochtend werd ik er even extra aan herinnerd toen ik een artikeltje las over het nieuwe beleid van Starbucks. Nieuw beleid van een dergelijk gerenommeerd bedrijf triggert me sowieso altijd wel even. Hoopte even dat ze besloten hadden om echte koffie te gaan schenken. Maar nee. Het ging om iets heel anders.

Het lijkt in de Verenigde Staten van Amerika (jaja, zo heet dat land voluit) de gewoonte te zijn dat klanten de vuurwapens meenemen als ze hun dagelijkse shot cafeïne naar binnen willen werken. Blijkbaar hebben ze daar iets met shots. Maar goed. Je mag daar –lijkt het- bijna overal rondlopen met een geweer om je nek, en een revolver op de heup. Net zo normaal als een Japanner in Amsterdam met een camera om zijn nek. De laatste schiet dan tenminste regelmatig. Plaatjes. Dat dan weer wel.

Wat bezielt een “normaal” mens eigenlijk om met vuurwapens de straat op te gaan? Omdat andere mensen dat ook doen? Omdat er teveel gekken rondlopen? Omdat je zonder betalen de Starbucks wil verlaten zonder achternagezeten te worden door het personeel?  Kan met de beste wil van de wereld geen plausibele reden bedenken. Maar misschien komt dat omdat ik nog niet genoeg koffie gehad heb.

Krijg al visioenen van een doorsnee Amerikaanse Starbucksvestiging. Saloondeurtjes, natuurlijk. Ronde tafeltjes. Achter een lange bar staat een barse sigarenrokende bartender. Onder handbereik een revolver en een shotgun. Gelukkige Loek heeft zojuist zijn paard Jolige Springer aan de staander van de Starbucks-veranda vastgebonden. De deurtjes zwaaien open. Loek heeft zijn hand op de heup. Brult: “Één koffie verkeerd, en een raap voor mijn knol”. Tsja. Dan heeft zo’n bartender (“barista”) weinig keus dan Loek voor zijn kop te knallen, hè?! Je moet er wel “alstublieft” bij zeggen.

Maar zo zal het wel niet gaan. Ze zijn toch niet zo gek om elkaar af te maken? Maar toch. Starbucks vraagt de klanten niet voor niets om van nu af aan de vuurwapens thuis te laten….

Hoe het ook zij. Het blijft een raar verhaal. Is de Starbucks-koffie zo slecht dat men zich moet wapenen tegen boze klanten?
Het is hoe dan ook geen zuivere koffie.

En nu ben ik toe aan een nieuw shot.