Vorige week ben ik mijn status als voetballiefhebber ineens kwijtgeraakt. Ene Gareth Bale verhuisde vanuit Engeland naar Spanje en zijn nieuwe werkgever heeft daar maar liefst 100 miljoen euro voor overgehad. Ik hoop van harte dat de “koninklijken” het bonnetje bewaren, want je weet het nooit met dat kopen op afstand. Met deze aankoop zou je verwachten dat Real Madrid zichzelf zeker heeft gesteld van het komende kampioenschap, de nationale beker en de Champions League. Zelf had ik nog nooit van de beste man gehoord.

Een korte rondgang op Google leert mij dat ik blijkbaar onder een graspolletje heb gezeten. Bale wordt gezien als de nieuwe Messi, de nieuwe Ronaldo en wordt omgeschreven als “Robben on steroids”. Vlammend schot, fantastische passing, snelheid, inzicht en kracht zijn zo maar een paar woorden die hem omschrijven. Als ik het zo lees lijkt het wel of je met alleen met matchfixing Bale nog kan verslaan. Wat ik vooral zie is een zogenaamde “mooi-boy”.

Het zal me niets verbazen als de scouts van Real Madrid blijken te bestaan uit blonde dames van het type maatje 36, die alleen voetballers selecteren waarmee ze wel meer dan een beschuitje willen eten. Het zal Real aan hun reet roesten of deze Bale kan voetballen of niet, het maakt ze geen flikker uit welke prijs er gepakt wordt dit jaar. Bale heeft het inkomen veilig gesteld. Shirt-verkoop, sjaaltjes, tv-rechten, sponsorcontracten. En niet te vergeten al die fans die toch weer naar dat stadion kopen en dus een kaartje moeten kopen. Real verdient Bale dik terug.

Gelukkig zal het Bale ook geen moer schelen of hij nu de belofte kan waarmaken in Spanje. Het zal leuk zijn als hij een beetje presteert, maar hij hoeft zich nergens druk om te maken. Hij verdient namelijk 56 pence, dat is 64 eurocent per seconde. Inderdaad per seconde. Tien minuten schijten op de wc, levert hem 384 euro op. Even ter vergelijking Jan Modaal verdient dan net 63 cent, of hij moet ruim 100 uur op de pot blijven zitten. Het is misschien wat clichématig, maar in deze “moeilijke” tijden horen dit soort bedragen toch niet meer thuis. In de tijd dat ik dit heb geschreven, heb ik net voldoende bij elkaar getypt voor 3 euroknallers bij de McDonalds, ik zal er alleen lopend heen moeten. Bale kan ook wel 3 euroknallers halen, alleen hij kan op zijn nieuwe elektrische fiets.