Voetbal is voor supporters. Echte supporters. Mensen die van hun club hun leven maken. Elke zondag, thuis- of uitwedstrijd, steevast op de tribune. Zingen voor je club, zingen voor je liefde. Er zijn ook ‘supporters’ die je alleen hoort als het goed gaat. Successupporters.

Als een opgefokte straathond ging FC Twente-speler Douglas te keer afgelopen zondag. Na zijn rode kaart die volgens hem, en heel veel Tukkers, onterecht was. Scheidsrechter Ruud Bossen had echter volkomen gelijk. Dat de leidsman ‘revanche’ nam door Twente een zuivere strafschop te onthouden, werd hem niet bepaald in dank afgenomen.

Op Twitter brak tijdens #aztwe de hel los. Als de verwensingen aan het adres van Bossen waren uitgekomen, speelden alle ploegen dit weekend met een rouwband. Voor die ‘Tyfuslijer’ en ‘Kankerhond’. Het is de keerzijde van het succes van voetbalclubs. Successupporters. Luidkeels zingen bij de euforie, tegen alles schoppen als het even ietsje minder gaat. Het hoort er allemaal bij.

Successupporters. De mensen die vorig jaar nog op zondag naar de plaatselijke korfbalvereniging gingen, maar nu, als het even kan, in het stadion vooraan staan. Voor ‘hun’ club. Mensen die van Ajax, PSV, Feyenoord en Twente een sjaaltje thuis hebben liggen, want je weet maar nooit wie er kampioen wordt. Het moet heerlijk zijn om voor het seizoen al met zekerheid te zeggen dat jouw club kampioen wordt.

Wat voor de ‘echte’ supporter een plek in het uitvak is, is Teletekstpagina 818 voor de successupporter. Even om half vijf kijken of ‘ze’ hebben gewonnen. Niet? Dan hoef ik ook geen Studio Sport te kijken. Eredivisie Live hoeven ze sowieso al niet aan te schaffen, want stel je voor zeg. Een wedstrijd kijken die wordt verloren. Nee, dat kan niet.

Het zijn eigenlijk hele vervelende mensen, die glorie-hunters. Ik kan er met de pet niet bij. Een voetbalclub zit in je hart! Je gaat niet, omdat iedereen om je heen het ook is, in één keer voor die club juichen. Zie het als een huwelijk en vreemdgaan. Dat hoort ook niet. Als je het ja-woord aan Vitesse hebt gegeven, mag je niet staan juichen voor Roda JC. Scheiden is, naast verliezen, geen optie.