Ook zo’n hekel aan het bloedirritante proces van het om- en afdoen van een autogordel? Matcht de kleur niet goed bij de jas of worden de extra kilo’s nog net iets te confronterend benadrukt? Geen nood, België weet raad! Zo hebben namelijk ongeveer 300.000 gewiekste Belgen een vrijstelling die ze in de gelegenheid stelt om klakkeloos zonder autogordel rond te rijden. Voor onbepaalde tijd!

Hoe, vraagt u? Simpel, veins een gordelallergietje, vul een formuliertje in en voel u voor eeuwig bevrijd van de beknellende driepuntsgordel. U las het goed: gordelallergie. Goedgekeurd voor 28 punten en tweemaal de twee keer woordwaarde. We hebben het voor u opgezocht, maar zowel Wikipedia als de Dikke van Dale weten van niets. Om de taalbarrière uit te sluiten hebben we een poging gedaan om enige definitie van onze zuiderburen te ontfutselen, maar helaas, ook nu bracht de zoektocht geen enkel zinnig resultaat.

Etienne Schouppe, staatssecretaris van Mobiliteit vindt het eerlijk gezegd ook wel ‘een beetje van de zotten’. Als superieur delegeerder heeft hij dan ook zonder enige moeite een mooi taakje bij de artsen neergelegd. Deze artsen werken momenteel aan een ingekorte lijst van het aantal, eh- gordelaandoeningen. Wetende dat dit in termen van een win-winsituatie simpelweg betekent: hij tevreden, zij minder werk. Kind kan de was doen. Biertje iemand?

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, Minister van Infrastructuur en Milieu (de volgende keer zoekt u dat zelf maar op), zal nog best wat zien in een onwaarschijnlijk hardnekkige gordelallergie. Zij pleit immers al tijden voor het vergemakkelijken van procedures, -want zo’n autogordel is hoe u het ook wendt of keert natuurlijk gewoon ronduit irritant. En dat u liever met driedubbele salto door de voorruit vliegt in een ongeluk dan uw huid in te smeren met een anti-uitslagzalfje begrijpen wij allemaal.

Als het dan toch tijd is om vervelende kleinigheden te bestrijden kunnen we het maar beter meteen grootschalig aanpakken. Zo’n airbagallergie moet immers ook niet onderschat worden. De vraag is dan ook of alle automakers in het vervolg even zo solidair zouden willen zijn om men die mogelijke kans op allergie te besparen. Haal maar weg jongens! Liefst ook achterin! De tere huidjes van de kinderen kunnen immers nog minder verdragen.

Laat ons er maar duidelijk over zijn: de eerst volgende die langskomt met een heuse gordeluitslag en pleit voor gordelvrijstelling sturen wij linea recta door naar onze oer-Hollandse voertuigspecialist. En o ja, vergeet niet nog even braafjes uw rijbewijs in te leveren.