Onlangs introduceerde KLM de dienst Meet & Seat. Die houdt in dat je naast het selecteren van je stoel, ook kunt kiezen naast wie je wilt zitten tijdens een reis. Als je online incheckt voor je vlucht, kun je onder andere het Facebook-profiel van medepassagiers bekijken. Leuk wanneer je bijvoorbeeld als vrijgezel voor je werk naar New York vliegt. “Ah, Marieke op stoel 15C lijkt op haar profielfoto verduiveld grote borsten te hebben.” Simpel een filmpje kijken tijdens de reis is passé. Aanpappen met zorgvuldig geselecteerde stoelburen wordt de nieuwe trend.

Ik ben zo nieuwsgierig geworden naar de nieuwste stap van KLM in de wereld van de social media, dat ik een vlucht naar Miami heb geboekt. Want ja, ze zijn wel zo slim geweest om je pas van Meet & Seat gebruik te laten maken nádat je een ticket hebt gekocht. Niet dat je een vliegtuig later kunt pakken als je ziet dat er zojuist iemand met een zweetgeurfetish de stoel achter je heeft gereserveerd.

Op de site van KLM scroll ik langzaam langs de profielen van mijn reisgenoten. Op rij 18 zitten twee getrouwde homo’s, die gezien hun prikbordberichten op Facebook niet vies lijken te zijn van een avontuurtje met een onbekende. Omdat ik met een gerust hart mijn ogen even dicht wil kunnen doen tijdens de reis, sla ik deze rij over. Een ietwat stijfjes ogende dame heeft stoel 7B gereserveerd. Ik zie het gesprek al voor me. “Leuk zeg, die verzameling smurfen op je vensterbank, die ik op je Facebook zag. Hoeveel heb je er precies?” En dat negen uur lang. Het selecteren van een plaats is minder leuk dan ik dacht. Hoe meer online informatie over reizigers ik achterhaal, hoe kritischer ik word.

Ik sla ook de plaatsen over naast een fervent bierviltjesverzamelaar, een dame die rompertjes ontwerpt en een bejaarde die beweert al drie keer op rij bridgekampioen te zijn geworden in Ommen. De plaats die ik uiteindelijk selecteer is naast iemand die bij het inchecken weigerde online gegevens op te geven. Spannend. Hoop dat ik ergens met hem over kan praten. Of met haar. Voor de zekerheid neem ik ook een boek mee. Je weet maar nooit.