In Nederland soldaat zijn, is in deze tijd een hachelijke zaak. Word je niet uitgezonden naar Afghanistan, dan staat je baan wel op de tocht. Minister Hillen maakte onlangs bekend dat er 6.000 manschappen worden ontslagen bij Defensie. Bezuinigingen. Ook wordt een aanzienlijk deel van het materieel verkocht. Tanks bijvoorbeeld. Over de Oldebroekse Heide knort binnenkort geen enkele Leopard meer. Het Nederlandse defensieapparaat stelt in de toekomst weinig meer voor. Hadden de Duitsers in 1940 nog 5 dagen nodig om hun westerburen op de knieën te krijgen, na de hedendaagse besparingen zou de zaak in 5 minuten gepiept zijn. Als ik de berichten moet geloven, worden ‘onze jongens’ straks in een boerenkiel naar het front gestuurd. Uitgerust met een greep en een strandschepje.

Hans Hillen ziet er verslagen uit tijdens de persconferentie. Het kenbaar maken van de bezuinigingen op zijn ministerie valt hem zwaar. Dat zie je. De hangende schouders, de enorme wallen achter zijn bril. En hij kijkt alsof zijn vrouw hem zojuist heeft ingefluisterd dat ze witlof eten vanavond. Zonder ham en kaas. Zijn stem is donker en beeft als hij aankondigt dat er veel mensen de dienst verplicht moeten verlaten. Nauwelijks krijgt hij de zwaarwegende teksten over zijn lippen. Hillen huilt. Maar het zijn krokodillentranen. Hij zet duizenden militairen op straat, terwijl er veel eenvoudiger manieren zijn om giga te bezuinigen. Als een bange wezel durft Hillen daar niet voor te kiezen.

De Joint Strike Fighter bijvoorbeeld. Hillen heeft in zijn bezuinigingsplannen 4,5 miljard euro gereserveerd voor vijfentachtig van deze hoogwaardige vliegkisten! Dat zijn er nogal wat. Dan denk je toch aan een soort van oorlog. Tenminste, ik kan me weinig vredesmissies herinneren waarbij Nederland zoveel vliegtuigen nodig had. En laatst in Libië mochten de Nederlandse straaljagers niet eens vuren! Dat wordt straks nog wat. Kom je bij een Arabische brandhaard aan met je lading hypermoderne vliegers, mag je alleen maar aan de grote jongens doorgeven waar zich een ingegraven Talibanstrijder bevindt. Dat is net zoiets als dat voetbalclub De Graafschap de topvoetballers Rooney, Ronaldo en Messi aanschaft om ze vervolgens alleen warm te laten lopen en adviezen laat geven. Maar je hébt ze in ieder geval en dat telt. Hans Hillen weet dat als geen ander.