Ik verwachtte veel vuurwerk en spektakel bij de uitzending van College Tour met Willem Holleeder. Letterlijk. Onbewust was ik een meter verder van mijn televisie af gaan zitten. Misschien dat ik er rekening mee hield dat er plotseling een Joegoslaaf achter de coulissen vandaan zou komen en De Neus een kogel door zijn hoofd zou jagen. Dat soort zaken is extra schrikken voor mensen zoals ik, die normaal gesproken bijna ín hun televisie zitten. Al vrij snel bleek dat mijn onbehaaglijke voorgevoel ongegrond was. Niet in de laatste plaats omdat het programma een dag eerder was opgenomen. Maar vooral omdat het Holleeder zo makkelijk gemaakt werd door de mensen in de studio. Dat mogen presentator Twan Huys en zeker ook de studenten zich aantrekken. Met Willem Holleeder als gast in College Tour kun je maar op twee manieren een gedenkwaardige uitzending krijgen. 

1. Stel hem massaal onverwachte en irrelevante vragen
“Hoe denkt u over de evolutietheorie, meneer Holleeder?” “Hoe heette uw eerste huisdier?” “Wat is volgens u de voornaamste oorzaak van de financiële crisis?” “Weet u wat de hoofdstad is van Honduras?” “Lust u pizza, meneer Holleeder?” “In welke mate denkt u dat een strenger alcoholbeleid invloed heeft op de ontwikkeling van de jeugd?” En dat anderhalf uur lang. Gegarandeerd dat er nog lang over de uitzending nagepraat zal worden.

2. Speel in op zijn sentiment!
“Hoe denkt u dat het voelt om drie weken vastgeketend aan een muur te zitten?” “Wat voor gevoel ging er door u heen toen u Ab Doderer huilend om zijn moeder hoorde roepen?” “Hoe zou u het vinden als uw kinderen wekenlang verwaarloosd zouden worden in een kelder?” “U geeft aan geïnteresseerd te zijn in mensen, is dat voor- of nadat u hun leven ruïneert?” En dan hopen dat er na tachtig van zulke vragen tranen langs De Neus richting zijn kin stromen. Als hij de regisseur op zijn knieën smeekt de opnames te stoppen, verwerft College Tour eeuwige roem.

Helaas ben ik geen student meer en zat de uitzending vol met voorspelbare vragen waar al even voorspelbare antwoorden op werden gegeven. Niet heel gek als je bedenkt dat Holleeder wel voor hetere vragenvuren heeft gestaan in zijn carrière. Die is wel wat gewend kun je stellen. Deze College Tour-editie is nog het best te vergelijken met een geruchtmakend proces dat door een vormfout vroegtijdig is geseponeerd. En de verdachte ging vrijuit.