Moleskine gaat hoogstwaarschijnlijk naar de beurs. Nadat het favoriete notitieboekje van grote kunstenaars midden jaren tachtig nagenoeg verdwenen was, werd het in 1997 nieuw leven ingeblazen door een Milanese uitgever Modo&Modo. Zij registreerden de naam Moleskine en de mythe was geboren. Nu verkopen ze het boekje tot in alle uithoeken van de wereld.

Het, van oorsprong Franse, notitieboekje werd gebruikt door vele grote der aarde. Hemingway, ging nooit op stap zonder zijn boek Oscar Wilde, Ernest Hemingway, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Henri Matisse gebruikten een Moleskine voor hun hersenspinsels en briljante ingevingen. Een paar jaar geleden kreeg ik er ook één van een dierbare vriendin. Ik was oprecht blij met het boekje. Met de opdracht erbij was ik minder content. De druk werd namelijk behoorlijk opgevoerd. Dat boekje en vooral datgene wat ik er mee zou doen, zou mij weer tot leven brengen, zei ze.

Graag zou ik eens zo’n boekje in handen krijgen van bijvoorbeeld Oscar Wilde. Ik ben zo benieuwd wat hij allemaal kwijt wilde aan het boekje. Beschreef hij alleen de ideeën voor zijn nieuwe sprookjes of gebruikte hij het als een soort dagboek? Ik heb onlangs mijn eigen dagboeken nog eens herlezen en ik ging weer volledig terug in de tijd. Met tranen in mijn ogen las ik over mijn verdriet om mijn eerste vriendje. Al maanden schreef ik over niets anders dan die jongen. Alles wat ik deed, waar ik ging werd gerelateerd aan hem. En toen hij het uitmaakte was het niet anders. Ook daarna deed ik alles aan om er maar voor te zorgen dat ik bij hem onder de aandacht bleef.

Kinderspel vergeleken bij het spannende leven van Wilde. Hij distantieerde zich openlijk van de heersende moraal in het Victoriaanse Engeland. Als kunstenaar eiste hij volledige vrijheid. In 1891 ontmoette Wilde Lord Alfred Douglas. De beide mannen werden dol op elkaar, ondanks het feit dat Wilde getrouwd was. De vader van Douglas wilde deze relatie beëindigen en er kwam een proces tegen Wilde. Oscar Wilde werd gearresteerd en tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid veroordeeld.

Ik heb zojuist een nieuwe Moleskine besteld. Als het goed is, wordt hij morgen bezorgd. Ik vermoed niet dat ik hele spectaculaire dingen a la Oscar Wilde aan het boekje zal toevertrouwen, maar ik heb wel onwijs veel zin om al mijn hersenspinsel op te schrijven. Mijn eerste boekje heeft mij tot leven gebracht. Zal het tweede boekje een verhaal tot leven brengen?