Boer Zoekt Vrouw. Wie het niet kent, moet even onder zijn steen vandaan komen. Het succes van het programma zorgt natuurlijk voor de nodige parodieën. Tatjana gaat op zoek naar haar ideale man, Andy van der Meyde zocht tevergeefs een geschikte club en in ‘Beestje zoekt Baasje’ wordt voor zielige hondjes een net zo zielig baasje gezocht. In Westeremden (Groningen) gaan ze nog een stapje verder. Dorp zoekt Vrouw.

De programma’s van Yvon Jaspers en Tatjana zijn alleen maar bedoeld als entertainment. Wat is er nou mooier dan een Gooische vrouw die met haar Gucci-laarsjes aan en Prada-tasje in de hand een op hol geslagen stier probeert te vangen? Of wat dacht u van een Twentse boer die met zijn verschrikkelijke tongval Tatjana het bed in probeert te lullen. Gevalletje ‘Oh, Tukker! Wat doe je nu?’

Terug naar Westeremden. Daar is helemaal geen sprake van entertainment. Integendeel zelfs. In het dorp heerst grote paniek. Het voortbestaan van de Dorpsschool staat op het spel. Als er niet snel ingegrepen wordt, moet de educatieve instelling zijn deuren sluiten. Reden? Er wonen te weinig kinderen in het Groningse gehucht. En dat is allemaal te wijten aan maar één ding: te weinig vruchtbare vrouwen in Westeremden.

Talpa heeft al lucht gekregen van de plannen in het Groningse dorp en wil er zelfs een 8-delige serie van maken. Maar daar zijn ze in Westeremden niet van gediend. De producent wordt vriendelijk bedankt. Ook zonder publiciteit denkt heel Westeremden dat er genoeg vrouwen zijn, die over een paar maanden verse dorpelingen willen uitwerpen. Het begrip draagmoeder krijgt een totaal nieuwe dimensie.

Het zal mij benieuwen of er überhaupt vrouwen zijn die zich aanmelden. Als je bij Boer Zoekt Vrouw wordt uitgekozen, weet je dat je misschien een paar weken mag kamperen bij de boer. Af en toe een steentje bijdragen en een keertje wat onzin brabbelen voor de camera. Na de ‘vakantie’ vertel je in geuren (stront!) en kleuren over de ervaringen op de boerderij.

Bij Dorp Zoekt Vrouw ligt het anders. Hoe tactisch de mannen uit Westeremden je ook proberen te versieren, je weet dat het maar om één ding gaat. Seks. Niet uit lust, maar uit bittere noodzaak. Als je niet snel het bed in duikt met iemand van de lokale bevolking, is Westeremden over een paar decennia niet meer. Wil je dat op je geweten hebben?

Als man zijnde zou ik me ontzettend trots voelen. Jij, als plaatselijke kruidenier, gaat op vrouwenjacht om de toekomst van je dorp veilig te stellen. Met een grimas van hier tot ginder geef je moeders nog snel een kusje voor je naar je eerste date gaat. Je weet eigenlijk niet wat je ervan moet verwachten. Je weet ook niet wat het vrouwelijk gezelschap wilt. Wat is haar verwachting? Het maakt je niet uit. Als ze maar in verwachting raakt. Later.