Knoflook. We kennen het allemaal. De een als de basis van de smerige saus die je na een lange avond stappen op je broodje shoarma mikt, de ander als de verfijnde basis voor elk gerecht. Naast de sterke smaak heeft het kleine bolletje met teentjes nog meer eigenschappen. Een bol knoflook bedekt ook prima uw geld. Eerlijk verdiend of niet.

In Zuid-Korea zetten ze het geld niet op de bank om te sparen. Nee, de spleetogen hebben een veel betere manier gevonden om hun geld te bewaren. Zuid-Koreanen stoppen hun geld tussen de knoflookplanten. Elf miljoen euro, gewoon, in de grond omringd door een paar stinkende teentjes knoflook. Niets mis mee. Echter, de Koreaan had de cash verdiend met het runnen van een illegale website. En dát geld stinkt.

Nederlanders zijn over het algemeen verstandig en zetten geld opzij voor later. Stel je voor dat je in plotseling de belastingdienst blij moet maken, heb je altijd nog wat achter de hand. Of als de auto het plotseling begeeft, moeten er altijd nog wat duiten beschikbaar zijn om een nieuwe bolide aan te schaffen. Geld opzij zetten doen we keurig bij een bank en het wordt ‘vanzelf’ nog meer ook.

Zuid-Koreanen doen dus niet aan sparen. Ze geven het uit onder het mom ‘geld moet rollen’. Online wedkantoren zijn ongekend populair in het land van de Leetjes en de Parkjes. De boer die opgepakt is, had zijn geld verdiend met een illegale gokwebsite. Toen de politie ter plaatse kwam, liet de man weten dat hij niet wist van wie het geld was.

De knoflookteler had zichzelf overigens verlinkt. Een medewerker van de agrariër kon niet wachten op zijn vakantiegeld en besloot een tasje mee te nemen. De boer deed aangifte van diefstal en toen kwam de politie poolshoogte nemen. Het moet knoflooktenenkrommend zijn geweest voor de ex-miljonair, die het geld moest inleveren.

Ik doe mijn petje af voor de teler. Geld verstoppen tussen je knoflookplanten is nieuw. Helemaal voor Nederlanders. Wietplantages in maisvelden kennen we namelijk al. Van een paar onderbetaalde Roemenen op een aspergeveld kijken we niet meer op en dat tachtig procent van onze prostituees uit Polen komt, weten we nu wel een keer. Alle lof voor die spleetoog die probeerde geld te verbouwen. Dat zou pas nieuw zijn in Nederland. Het is agrarisch ondernemen 3.0.

Lieve mensen, laten we ons inspireren door de Koreanen. Gaat allen naar uw moestuintje en plant een geldboom. Het bestaat echt. Dat er uiteindelijk geen geld aan de stam groeit, maakt niet uit. Daarvoor hebben we immers onze rug nog.