Ik kom uit een Rood nest. Mijn ouders zijn lid van de VARA, ze stemmen PvdA en vroeger lazen ze  altijd De Volkskrant op zaterdag. Wij keken vroeger dus vaak naar de rode omroep. Door mijn ouders en de VARA-programma’s werd ik in mijn jeugd gewezen op de mensen die het minder hadden dan wij. De VARA heeft mij in mijn jeugd dus mede gevormd tot wat ik nu ben geworden.

Toen ik een jaar of veertien was voelde ik me, als tegen alles afzettende puber,  aangetrokken tot BNN. Ik werd lid van Barts Neverending Network. Oké, mijn ouders betaalde het lidmaatschap, want zo ver staan BNN en de VARA niet van elkaar af. Ik ben nog steeds lid van BNN, al voel ik me nu als mid-twintiger meer aangetrokken tot de vrijzinnige VPRO. En ik ben zelfs nog even lid geweest van PowNed.

Nu trek ik de conclusie dat ik eigenlijk niet weet tot welke omroep ik me aangetrokken voel. Ik weet niet met welke omroep ik me moet identificeren, waar ik thuis hoor. Gelukkig werd gisteren de Omroepkiezer gelanceerd. Ik kon niet wachten om hem in te vullen. Eindelijk zou ik er achter komen bij welke omroep ik pas, in welk verzuild vakje ik thuis hoor: ik zou een identiteit krijgen.

Bij het invullen van de test hoopte ik stiekem op de VPRO als uitkomst, maar niks was minder waar. Het werd Omroep Max, de makers van ouwe knarren televisie. Ik schrok behoorlijk van deze onverwachte uitkomst. Ik hoopte stiekem dat ik een jonge BNN-geest had of een vrijgevochten VPRO’er was, maar helaas ik ben volgens de Omroepkiezer op mijn 24ste al veroordeeld tot Max. Sterker nog de twee omroepen waar ik hoopte bij te passen staan zelfs het verst van mij af, zelfs de TROS past beter bij mij.

Ik heb even overwogen om op de knop ‘Word lid van Max’ te klikken, maar heb hier toch maar vanaf gezien. Ik vertik het om me nu al te identificeren met de oude knarren omroep. Hef dan maar het hele verouderde verzuilde omroepbestel op en verander het in een BBC-model. Dus gewoon één omroep. Al weet ik dan nog niet waar ik me mee moet identificeren.